Ik heb een klacht over mijn verhuurder
Woont u in een sociale huurwoning en heeft u een klacht over uw verhuurder? Over iets dat hij heeft gedaan of juist niet doet? Op deze pagina leest u wat u kunt doen.
Belangrijk om te weten: Bij een klacht over het gedrag van uw verhuurder kan de Huurcommissie alleen uitspraak doen of u gelijk krijgt of niet. Wij kunnen uw verhuurder niet verplichten uw klacht op te lossen of een schadevergoeding te betalen. Ook kunnen wij uw verhuurder geen boete geven.
Wat moet u doen als u een klacht heeft over uw verhuurder?
- Dien uw klacht eerst schriftelijk in bij uw verhuurder. Is uw verhuurder een woningcorporatie? Dan dient u uw klacht eerst in bij de interne klachtencommissie. De klachtencommissie behandelt uw klacht gratis. Wij nemen uw klacht in behandeling pas als u deze door de klachtencommissie heeft laten beoordelen.
- Bent u niet tevreden over de manier waarop uw verhuurder (bij woningcorporatie is dat de interne klachtencommissie) de klacht heeft opgelost? Of reageert hij niet? Dan kan de Huurcommissie u misschien helpen. Zo schakelt u de Huurcommissie in.
- U kunt een klacht indienen tot maximaal 1 jaar nadat de klacht is ontstaan. Dat kan dus ook nadat u bent verhuisd. Belangrijk om te weten: u kunt alleen een klacht indienen tot maximaal 1 jaar nadat de klacht is ontstaan. Deze vervaltermijn geldt ook nadat u bent verhuisd’.
Met welke klachten kunt u bij de Huurcommissie terecht?
U kunt een klacht indienen over uw verhuurder, een van zijn medewerkers of een bedrijf dat voor uw verhuurder werkt. Bijvoorbeeld:
- Uw verhuurder houdt zich niet aan afspraken.
- U voelt zich beledigd of bedreigd door uw verhuurder.
- Uw verhuurder komt uw woning of kamer binnen zonder te kloppen of zonder uw toestemming.
- Uw verhuurder reageert niet op uw klachten, lost ze niet op of stuurt u van het kastje naar de muur.
- Uw verhuurder doet te weinig tegen overlast van uw buren (die een woning van dezelfde woningcorporatie huren).
Waarover gaat uw klacht? | |
Gaat uw klacht over achterstallig onderhoud of gebreken aan uw woning? | Kijk dan bij Mijn huurwoning wordt niet goed onderhouden. |
Gaat uw klacht over de hoogte of afrekening van de servicekosten? | Kijk dan bij Ik ben het oneens met de servicekosten. |
Bent u het niet eens met de hoogte van de huurprijs? | Kijk dan bij Ik vind mijn huur te hoog. Wat kan ik doen? |
Stel, u laat ons onderzoeken of de verhuurder voldoende heeft gedaan bij een overlastzaak die bij u voor minder woonplezier zorgt. Dan kijkt de Huurcommissie of uw verhuurder ervoor heeft gezorgd / of geprobeerd te zorgen dat de overlast minder wordt / verdwijnt. | Als uw klacht juist over het niet (juist) nakomen van de algemene voorwaarden door de verhuurder gaat, nemen wij deze algemene voorwaarden mee in ons oordeel. |
Kijk voor meer informatie ook op Rijksoverheid.nl.
Welke klachten behandelen wij niet?
Wij behandelen geen klachten over:
- het wel of niet toewijzen van een woning
- betalingsachterstanden
- het beëindigen van uw huurcontract
- het afsluiten van gas, elektriciteit of water
- het verantwoordelijk stellen van uw verhuurder voor iets dat niet mag volgens de wet
- schadevergoedingen
- het dwingen van verhuurder om iets uit te voeren of te betalen
- (het terugkrijgen van) de borg die u vooraf aan uw verhuurder heeft betaald.
Over deze zaken kan alleen een rechter uitspraak doen. Neem contact op met het Juridisch Loket. De Huurcommissie kan u hier niet bij helpen.