Huurprijscheck en punten

Hoe werkt de Huurprijscheck?

De uitkomst van de Huurprijscheck is een puntenaantal. Het aantal punten bepaalt de maximale huurprijs van uw woning, kamer, woonwagen of standplaats. Elk onderdeel van de woning krijgt punten. Bijvoorbeeld:

 • de grootte van de kamers;
 • de keuken, het toilet, de wastafel en douche;
 • de WOZ-waarde.

Deze puntentelling heet ook wel het woningwaarderingsstelsel.

Alleen voor sociale huurprijs

Met de Huurprijscheck berekent u de maximale huurprijs van uw sociale huurwoning, kamer, woonwagen of standplaats. Huurt u een vrije sector huurwoning? Dan kunt u de Huurprijscheck niet gebruiken. Het puntensysteem geldt niet voor huurwoningen in de vrije sector.

Lees meer over wat de Huurcommissie kan doen voor huurders in de vrije sector.

Wat heb ik nodig om de huurprijscheck in te vullen?

Met de Huurprijscheck berekent u de maximale huurprijs van uw sociale huurwoning, kamer, woonwagen of standplaats.

Wat heb ik nodig om de huurprijscheck in te vullen?

Zoek de volgende gegevens op vóórdat u de huurprijscheck invult:

 • De oppervlakte van alle kamers in uw woning, ook de badkamer en keuken.
 • De WOZ-waarde van uw woning. U kunt deze opvragen via WOZwaardeloket.nl. Meer informatie over het puntensysteem en WOZ vindt u op Rijksoverheid.nl.
 • De lengte van het aanrecht in uw keuken.
 • Het aantal vierkante meters extra wandtegels in de keuken. Boven het aanrecht zijn tegels tot een hoogte van 1,50 m verplicht. Tegels hoger dan 1,50 m en op andere muren zijn extra tegelwerk.
 • Het aantal vierkante meters vloertegels in de keuken die de verhuurder heeft gelegd.
 • Het aantal vierkante meters extra wandtegels in de badkamer. In een badruimte zijn tegels tot een hoogte van 1,50 m verplicht. In een douche zijn tegels tot een hoogte van 1,80 m verplicht. Als de tegels hoger zijn, dan is dat extra tegelwerk.
 • De oppervlakte van kamers of ruimten die u met andere huurders deelt. Bijvoorbeeld een gemeenschappelijke woonkamer, (fietsen)berging, garage of tuin.

WOZ-waarde als onderdeel van uw huurprijs

Huurt u een sociale huurwoning en heeft u een verschil van mening met uw verhuurder over de huurprijs? Dan kunt u de Huurcommissie vragen de hoogte van de huurprijs te beoordelen. Een onderzoeker van de Huurcommissie maakt een puntentelling van de woonruimte. Daarbij telt ook de WOZ-waarde mee. Lees hier wat wij doen als er geen of geen goede WOZ-waarde van uw woning is.

Er is geen WOZ-waarde van uw woning

 1. Uw woning is een nieuwbouwwoning of uw woning is ontstaan door bijvoorbeeld een kantoor of school te verbouwen. Daardoor is er nog geen WOZ-waarde.
  Wij wachten dan op de WOZ-beschikking van de gemeente van volgend jaar. Die WOZ-waarde rekenen wij terug naar het jaar dat nodig is.

  Een voorbeeld: U heeft ons op 1 oktober 2022 gevraagd om de huurprijs bij uw nieuwe contract te beoordelen. Uw huurcontract is ingegaan op 1 juli 2022. Wij hebben dan de WOZ-beschikking uit 2022 nodig, want daarin staat de WOZ-waarde die geldt voor 2022. Is die er niet? Dan wachten we op de WOZ-beschikking die u in januari 2023 van uw gemeente ontvangt. Wij rekenen dan terug naar de WOZ-waarde van een jaar eerder, in dit voorbeeld 2022.
   
 2. Uw woning was een onderdeel van een grotere woning. Dat noemen we een gesplitste woning. Of andersom: uw woning is ontstaan door 2 of meer woningen samen te voegen. Wij nemen dan de WOZ-waarde van de oude situatie (dus voor de splitsing of samenvoeging) en berekenen daarmee de WOZ-waarde van uw woning van nu. We doen dit alleen wanneer deze manier van berekenen een goede WOZ-waarde oplevert. Heeft uw verhuurder na de splitsing of samenvoeging de waarde van uw huurwoning al op een andere, betere manier bepaald? Dan gebruiken we die waarde.
  Lukt het op deze manier niet om een goede WOZ-waarde te berekenen? Dan geven we als laatste redmiddel de verhuurder opdracht om een taxateur de WOZ-waarde te laten bepalen. De verhuurder betaalt de kosten hiervan.

De WOZ-waarde van uw woning voldoet niet

 1. Uw huurwoning is een nieuwbouwwoning of uw woning is ontstaan door bijvoorbeeld een kantoor of school te verbouwen. De WOZ-waarde die bekend is, is de waarde van de woning in aanbouw. Die waarde klopt niet meer als de woning inmiddels af is.
  Wij rekenen dan de WOZ-waarde om naar de waarde waarbij de woning helemaal af is.
 2. De WOZ-waarde van uw woning is niet op de juiste datum vastgesteld. Bijvoorbeeld: er is wel een WOZ-waarde voor 2022, maar wij hebben de WOZ-waarde voor 2021 nodig.
  Wij rekenen dan de WOZ-waarde terug naar de datum die nodig is.

Bent u verhuurder: WOZ-waarde als onderdeel van de huurprijs.

 

In een procedure stelt de Huurcommissie het puntenaantal en de maximale huurprijs van de woonruimte vast na eigen onderzoek.

Meer informatie over de Huurprijscheck

Wilt u meer weten over de Huurprijscheck? Meer informatie over het puntensysteem vindt u op Rijksoverheid.nl.

Hoe wij het puntensysteem toepassen, leest u in:

Weet u het puntenaantal van uw woning, kamer, woonwagen of standplaats al?

Bekijk de maximale huurprijsgrenzen 2022 in de bijlagen bij paragraaf 2 van de Uitvoeringsregeling huurprijzen woonruimte.

Meer over huurprijsbeleid voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2022.