Hoe vraag ik mijn verhuurder om de jaarafrekening servicekosten of het maandelijks voorschot nutsvoorzieningen aan te passen?

Bent u het niet eens met de jaarafrekening of het maandelijks voorschotbedrag? Vraag uw verhuurder in een brief om het bedrag aan te passen.

U stuurt uw verhuurder een brief

Bent u het niet eens met de jaarafrekening servicekosten die u van uw verhuurder heeft ontvangen? Stuur dan een brief aan uw verhuurder.
Gebruik daarvoor deze modelbrief: Oneens met ontvangen servicekostenafrekening (pdf).

Wilt u dat uw verhuurder het maandelijks voorschotbedrag verlaagt? Stuur dan een brief aan uw verhuurder. Vraag om een lager bedrag. Doe een voorstel voor een bedrag dat u redelijk vindt.
Of gebruik de modelbrief: Oneens met ontvangen servicekostenafrekening (pdf).

Wanneer stuurt u de brief op?

Verstuur uw brief binnen 2 jaar na de afrekening en minimaal 4 weken voor 30 juni.
Bijvoorbeeld: U wilt dat de verhuurder de jaarafrekening van 2019 aanpast. Zorg er dan voor dat uw verhuurder de brief vóór 1 juni 2022 krijgt.

Wacht op reactie van de verhuurder

Heeft u uw brief verstuurd? De verhuurder heeft 3 weken de tijd om te reageren. Hij kan bijvoorbeeld uitleg geven over de jaarafrekening. Of laten weten dat hij de jaarrekening aanpast.

Heeft de verhuurder niet gereageerd op uw brief? Of bent u het niet eens met zijn reactie? Dan kunt u de Huurcommissie inschakelen.

Geen jaarafrekening? U moet wel iets betalen
Heeft u op 1 juli nog geen jaarafrekening ontvangen? Dat betekent niet dat u niets hoeft te betalen. Heeft u op 1 juli nog geen afrekening ontvangen? Dan vraagt u de afrekening eerst bij uw verhuurder op. Als u de afrekening na drie weken niet hebt ontvangen of u heeft de afrekening ontvangen maar u bent het er vervolgens niet mee eens, dan kunt u een procedure starten bij ons. Let wel: maak uw bezwaar eerst schriftelijk kenbaar aan uw verhuurder, voordat u de Huurcommissie inschakelt.