Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee

Belastingdienst mag inkomensgegevens verstrekken

De Belastingdienst mag weer inkomensindicaties verstrekken. Verhuurders. kunnen daardoor een inkomensafhankelijke huurverhoging (IAH) voorstellen.

De Eerste Kamer hierover dinsdag 29 maart een reparatiewet aangenomen. Met deze wet komt minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst tegemoet aan de bezwaren van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die oordeelde op 3 februari jl. dat de plicht tot het desgevraagd verstrekken van verklaringen over het huishoudinkomen onvoldoende in de wet was geregeld.

IAH
Met de aanvaarding van de Wet gegevensverstrekking Belastingdienst kunnen er weer indicaties over het huishoudinkomen verstrekt worden aan verhuurders die per 1 juli een inkomensafhankelijke huurverhoging willen voorstellen. Het webportal van de Belastingdienst gaat daartoe op 1 april open.

De reparatie zat ook ‘ingebakken’ in de Wet doorstroming huurmarkt, maar deze wacht nog op behandeling door de Eerste Kamer. In dit wetsvoorstel neemt minister Blok het Sociaal Huurakkoord van Aedes en de Woonbond over. Daarmee zullen de huurstijgingen gemiddeld lager uitvallen.

Tijdelijke contracten
Het wetsvoorstel verruimt verder de mogelijkheden voor tijdelijke huurcontracten. Dat draagt bij aan een groter en beter passend aanbod van huurwoningen voor speciale doelgroepen. De minister sluit daarbij aan op het initiatiefwetsvoorstel Schouten (CU), waarmee de Eerste Kamer dinsdag instemde. De wet introduceert speciale contracten voor jongeren en starters tussen de 16 en 28 jaar.