Een kijkje in de keuken van de Huurcommissie

Op donderdag 14 februari jl. organiseerde de Huurcommissie een informatiebijeenkomst. Deze gaf de ruim 80 deelnemers een uniek kijkje achter de schermen van de Huurcommissie. De directe aanleiding was de wijziging van de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte (Uhw), maar aanwezigen konden ook ‘proeven’ van andere thema’s binnen de Huurcommissie.

Uit het hele land kwamen deelnemers en intermediairs, van met name belangenorganisaties van huurders of verhuurders, naar het Centraal Museum in Utrecht. Een informatiebijeenkomst met als aanleiding om te informeren over de wijziging van de Uitvoeringswet Huurprijzen Woonruimte (Uhw), maar waar de nadruk ook lag op kennismaken en kennis delen.

Er was veel belangstelling voor onderwerpen zoals de taakuitbreiding van de Huurcommissie, de keuzemogelijkheden bij geschilbeslechting tussen huurder en verhuurder en verbetering van de huidige dienstverlening.

Thieu Coffeng (kwartiermaker Huurcommissie): “Als Huurcommissie doen we onze uiterste best om de dienstverlening ieder jaar naar een hoger niveau te tillen. Op dit moment werken we heel hard aan het korter maken van de procedure en de doorlooptijd, zodat huurder en verhuurder sneller weten waar zij aan toe zijn. Deze bijeenkomst helpt ons om samen, namelijk met andere professionals uit de huurwoningensector, onze ambities waar te maken.”

Tijdens de bijeenkomst gingen deelnemers met elkaar en met de Huurcommissie in gesprek. Diverse onderwerpen passeerden de revue zoals: de bereikbaarheid en bekendheid van de Huurcommissie, de toegankelijkheid van informatie op de website, de behoefte aan verdere digitalisering (zoals betaling van leges bij indienen en volgen van de status) en de kwaliteit van rapportages.

Thieu Coffeng: “Bijzonder was de dynamiek en energie tijdens deze bijeenkomst. Hopelijk hebben deelnemers hierdoor een completer beeld gekregen van de Huurcommissie, waaronder over haar nieuwe taken, maar ook hoe we elkaar hierin kunnen versterken. Vice versa heeft de Huurcommissie veel goede input gekregen van de deelnemers. Daar gaan we mee aan de slag.”

De Huurcommissie stelt de aanwezigheid en bijdrage van de deelnemers op 14 februari jl. bijzonder op prijs en neemt onder andere de suggestie van deelnemers in overweging om jaarlijks een soortgelijke bijeenkomst te organiseren.