Is een lager inkomen door de coronacrisis van invloed op de huurverhoging?

Het inkomen in 2020 is niet van invloed op de aankomende huurverhoging. Bij een inkomensafhankelijke huurverhoging (boven de 5,1%) is alleen het inkomen over 2018 en eventueel over 2019 relevant.

Sommige verhuurders hebben aangekondigd rekening te houden met de gevolgen van de coronacrisis door bijvoorbeeld de huurverhoging op een later moment te innen of dehuur met maximaal het inflatiepercentage van 2,6% te verhogen. Van een algehele verlaging van de huurverhogingspercentages is geen sprake.

Kan ik vanwege mijn lagere inkomen bezwaar maken tegen de huurverhoging?
Als u door de coronacrisis minder inkomen heeft, dan kunt u daarover in gesprek gaan met de verhuurder. Mogelijk gaat uw verhuurder akkoord met uw bezwaar. Informatie over bezwaar maken tegen de huurverhoging vindt u op onderstaande pagina’s van Rijksoverheid.nl: ; daar vindt u ook modelbrieven.

Wat is de maximale huurverhoging in 2020?
Kan ik bezwaar maken tegen huurverhoging?

Inkomensafhankelijke huurverhoging
Wel kan inkomensdaling reden zijn om huurverlaging te vragen als u in de vorige jaren een inkomensafhankelijke huurverhoging heeft gehad. Informatie over bezwaar maken tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging vindt u op Rijksoverheid.nl.

Meer informatie over huurverlaging.