Voor wie is het onderhoud?

Het onderhoud van een huurwoning of kamer is verdeeld tussen u en de verhuurder. De verhuurder zorgt voor het groot onderhoud. U zorgt zelf voor het klein onderhoud.

Wie doet welk soort onderhoud?

Meer informatie over onderhoud en een overzicht met onderhoudstaken vindt u op de website van Rijksoverheid.nl. In dit overzicht staat wie verantwoordelijk is voor welk soort onderhoud. Heeft u schade veroorzaakt aan uw woning of kamer? Dan moet u zelf voor de reparatie daarvan zorgen.

Kleine reparaties doet u zelf

Kleine reparaties zijn voor uw eigen rekening. U moet deze zelf makkelijk kunnen uitvoeren en ze mogen weinig geld kosten. Kost een reparatie u veel geld? En kunt u het niet zelf makkelijk uitvoeren? Dan moet uw verhuurder de reparatie alsnog betalen. Hier vindt u een lijst met kleine reparaties.

Kleine reparaties en servicekosten

Uw verhuurder kan afspreken om kleine reparaties voor u uit te voeren. Hij mag de kosten dan doorberekenen in de servicekosten.

Tip: Loop samen met de verhuurder door de woning voordat u het huurcontract ondertekent. Schrijf op hoe het onderhoud van de woning op dat moment is. Zo’n beschrijving heet een opnamestaat van de woonruimte. Vraag hiervoor een opnamestaat en/of inspectieformulier bij uw verhuurder op.