Hoe vraag ik mijn verhuurder om de jaarafrekening servicekosten of het maandelijks voorschot nutsvoorzieningen aan te passen?

Bent u het niet eens met de jaarafrekening of het maandelijks voorschotbedrag? Vraag uw verhuurder in een brief om het bedrag aan te passen.

U stuurt uw verhuurder een brief

Bent u het niet eens met de jaarafrekening servicekosten die u van uw verhuurder heeft ontvangen? Stuur dan een brief aan uw verhuurder.
Gebruik daarvoor deze modelbrief: Oneens met ontvangen servicekostenafrekening (pdf).

Wilt u dat uw verhuurder het maandelijks voorschotbedrag verlaagt? Stuur dan een brief aan uw verhuurder. Vraag om een lager bedrag. Doe een voorstel voor een bedrag dat u redelijk vindt.
Of gebruik de modelbrief: Oneens met ontvangen servicekostenafrekening (pdf).

Wanneer stuurt u de brief op?

Verstuur uw brief binnen 2 jaar na de jaarafrekening en minimaal 4 weken vóór 1 juli.
Bijvoorbeeld: U wilt dat de verhuurder de jaarafrekening van 2019 aanpast. Zorg er dan voor dat uw verhuurder de brief vóór 1 juni 2022 krijgt.

Wacht op reactie van de verhuurder

Heeft u uw brief verstuurd? De verhuurder heeft 3 weken de tijd om te reageren. Hij kan bijvoorbeeld uitleg geven over de jaarafrekening. Of laten weten dat hij de jaarafrekening aanpast.

Heeft de verhuurder niet gereageerd op uw brief? Of bent u het niet eens met zijn reactie? Dan kunt u de Huurcommissie inschakelen.

Geen jaarafrekening?
Heeft u op 1 juli nog geen jaarafrekening ontvangen? Dat betekent niet dat u niets hoeft te betalen. Stuur uw verhuurder een brief en vraag of uw jaarafrekening alsnog wil opsturen. Gebruik hiervoor onze modelbrief Jaarafrekening servicekosten toesturen. Heeft u de afrekening na 3 weken nog steeds niet ontvangen, dan kunt u bij de Huurcommissie een procedure starten.

Heeft u uw jaarafrekening na 3 weken wel ontvangen en bent u het daarmee niet eens? Stuur uw verhuurder opnieuw een brief. Gebruik hiervoor onze modelbrief Oneens met ontvangen servicekosten. Uw verhuurder heeft opnieuw 3 weken de tijd om te reageren. Hij kan bijvoorbeeld uitleg geven over de jaarafrekening. Of laten weten dat hij de jaarafrekening aanpast. Heeft uw verhuurder niet gereageerd op uw brief? Of bent u het niet eens met zijn reactie? Dan kunt u de Huurcommissie inschakelen.