Hoe zit een procedure bij de huurcommissie in elkaar?

Wilt u de Huurcommissie inschakelen, omdat u het niet eens bent met uw verhuurder of huurder? Lees hier welke onderdelen een procedure heeft.

Hoe zit een procedure in elkaar?

Een procedure bij de Huurcommissie bestaat uit:

Wat kost een procedure?

Een procedure bij de Huurcommissie kost geld. Soms krijgt u dat geld terug. Of een deel daarvan.

Lees meer over de kosten.

Hoe lang duurt een procedure?

Een procedure duurt meestal een aantal maanden. De laatste tijd schakelen veel mensen de Huurcommissie in. Daardoor duurt het langer voordat we met uw vraag of probleem aan de slag kunnen. We proberen u zo snel mogelijk te laten weten hoe ver we met uw zaak zijn. Een procedure loopt makkelijker op deze manier:

  • Stuur ons meteen alle informatie die we nodig hebben. Kijk daarvoor op het formulier.
  • Verandert uw adres of uw telefoonnummer? Laat het ons meteen weten.
  • Komen we voor onderzoek in de woning? Zorg dat u er bent.

Procedure in het Nederlands

De Huurcommissie behandelt uw zaak in de Nederlandse taal. Wij vragen u daarom om uw verzoekschrift in het Nederlands op te sturen. Aanvullende documenten (het huurcontract of andere bewijsstukken) voor uw procedure mag u ook in het Engels, Frans of Duits opsturen. Wij vragen dan niet om een vertaling van deze documenten. Is één van uw documenten in een andere taal dan Nederlands, Engels, Frans of Duits? Stuur dan een vertaling mee in het Nederlands.

Spreekt u niet goed Nederlands of heeft u moeite met het schrijven van de Nederlandse taal? Vraag dan bijvoorbeeld familie of buren om u te helpen met het invullen van het verzoekschrift. U kunt ook hulp vragen bij het Juridisch Loket, een huurteam of het wijkcentrum bij u in de buurt.  

Belangrijk om te weten:
Gaat u verhuizen? Lees wat u moet doen.

Invoering van een drempelbedrag
 

Geschillenbeslechting door de Huurcommissie kan alleen bij een financieel belang van € 3 per maand of meer.

Wat houdt het drempelbedrag in?

De wetswijziging van de Uhw stelt als voorwaarde dat een geschil moet gaan over een bedrag van € 3 per maand of meer. Dit drempelbedrag geldt voor verzoeken over: huurverlaging (als bedoeld in artikel 7:254 van het Burgerlijk Wetboek), huurverhoging bij woningverbetering (als bedoeld in artikel 7:255, tweede lid, van het Burgerlijk Wetboek) en huurverlaging bij gebreken (als bedoeld in artikel 7:257, tweede lid, van het Burgerlijk Wetboek).

Kan het huidige drempelbedrag van € 3,- jaarlijks of naar omstandigheden worden aangepast?

Voor aanpassing van het drempelbedrag is wijziging van de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte nodig. De Huurcommissie gaat niet over de hoogte van het drempelbedrag of wijziging van de Uitvoeringswet.