Ingangsdatum aangepaste Huurprijscheck nog onbekend

De Huurcommissie heeft de huurprijscheck voor zelfstandige woningen aangepast en laat daarmee het effect zien van de maximering van de WOZ-waarde in het woningwaarderingstelsel.

Met deze aangepaste huurprijscheck kunnen verhuurders de nieuwe huurprijzen berekenen. Huurders kunnen met deze aangepaste huurprijscheck de maximale huurprijs voor hun zelfstandige woning berekenen. De ingangsdatum van deze maatregel is nog niet bekend.

Het aandeel van de WOZ-waarde in het woningwaarderingstelsel van zelfstandige huurwoningen wordt beperkt tot maximaal 33 procent. Huurprijzen kunnen hierdoor minder snel stijgen, waardoor meer woningen blijven behouden voor de sociale woningvoorraad.

De Tweede Kamer heeft deze maatregel besproken op 29 september 2021. Daarna heeft de Raad van State advies gegeven aan het kabinet. Het nieuwe kabinet moet nog akkoord geven.