Tweede Kamer stemt in met Wet betaalbare huur

De Tweede Kamer heeft donderdag 25 april ingestemd met de Wet betaalbare huur en wil dat deze nieuwe wet ingaat op 1 juli 2024. Of dit ook echt gebeurt hangt af van een aantal zaken. Zo moet de Eerste Kamer dit wetsvoorstel nog behandelen. Huurder en verhuurders met vragen rond de nieuwe wet kunnen terecht op een speciale pagina van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). 

De Wet betaalbare huur regelt dat het gemoderniseerde woningwaarderingsstelsel (WWS) ook gaat gelden voor zogenoemde middenhuurwoningen (147 tot en met 186 punten). Huurders in deze sector krijgen daarmee meer huurbescherming. Gemeenten kunnen straks ingrijpen als verhuurders te veel huur vragen. 

De Huurcommissie bereidt zich voor
De Huurcommissie zorgt ervoor dat haar informatie en systemen klaar zijn op het moment dat de nieuwe wet ingaat. Zodra de wet definitief is vastgesteld, zal de Huurcommissie informatie op deze website publiceren.

Speciale webpagina voor huurder en verhuurders
Huurders en verhuurders met vragen over de Wet betaalbare huur kunnen vanaf vandaag terecht op de website Volkshuisvesting.nl van BZK. Hier is onder meer informatie te vinden over de maximale huurprijs van een woning, de maximale huurverhoging en hoe verhuurders zich kunnen voorbereiden op de ingang van de Wet betaalbare huur per 1 juli.