1 juli: Wet vaste huurcontracten gaat in

Vanaf 1 juli 2024 geldt de Wet vaste huurcontracten. Een nieuwe huurder krijgt vanaf dan meteen een huurcontract voor onbepaalde tijd. Alleen voor bepaalde groepen blijft een huurcontract van bepaalde tijd mogelijk. Deze wet staat los van de Wet betaalbare huur.

Tot 1 juli 2024 kunnen huurders en verhuurders nog wel tijdelijke huurcontracten afsluiten. Lopende tijdelijke huurcontracten van voor die datum veranderen niet en eindigen automatisch na de afgesproken periode.

Uitzonderingen

Er zijn enkele uitzonderingen op de Wet vaste huurcontracten. Bepaalde groepen, zoals studenten of urgent woningzoekenden, mogen soms toch een tijdelijk huurcontract (voor maximaal 2 jaar) krijgen. Ook blijft huren onder de Leegstandswet nog mogelijk.

Tijdelijke contracten en de Huurcommissie

Ook met een tijdelijk huurcontract kunt u terecht bij de Huurcommissie. Huurders en verhuurders kunnen ons inschakelen als u het niet eens wordt over de huurprijs, het onderhoud of de servicekosten.

Aanvangshuurprijs laten beoordelen

Heeft u een tijdelijk huurcontract dat voor 1 juli 2024 is afgesloten? Dan kunt u als huurder de aanvangshuurprijs laten beoordelen door de Huurcommissie. U kunt dit doen gedurende de looptijd van het tijdelijke huurcontract (maximaal 2 jaar) tot een half jaar na het aflopen ervan. Als huurder kunt u dit doen als u in een socialehuurwoning woont of in de vrije sector. De Huurcommissie geeft hierover ook informatie voor verhuurders in de vrije sector en verhuurders van sociale huurwoningen.

Meer informatie over de Wet vaste huurcontracten: