Wat houdt een onderzoek in?

Voice-over:

Beeld titel: Het woning onderzoek.

Karin:

Ik ben Karin Verbeek. Ik werk al 34 jaar voor de huurcommissie.

Ik ben onderzoeker bij de Huurcommissie en vandaag gaan we op bezoek bij een huurder die een verzoek heeft ingediend met een gebreken melding.

We doen ongeveer 3000 huisbezoeken per jaar.

De klachten die we binnenkrijg zijn vocht-, schimmel-, tochtklachten. En daarnaast doen we ook de puntentelling voor als huurder zijn huurprijs wil toetsen bij aanvang van zijn huurovereenkomst.

Voice-over:

Beeldtitel: Waar kijkt de onderzoeker naar bij een klacht over de huurprijs?

Karin:

Huurprijs wordt bepaald door de maximale huurprijs vast te stellen door middel van een puntentelling. De onderzoeker die meet in de woonruimte alle vertrekken op en de aanwezigheid van bijvoorbeeld wastafel, inbouwapparatuur, douche.

Dat heeft allemaal vaste punten en aan de hand van dat aantal punten wat daaruit komt, wordt de maximale huurprijs vastgesteld.

De Huurcommissie is een onpartijdige en onafhankelijke organisatie die er zowel voor de huurder als verhuurder is.

Er zijn nog andere onderdelen die meespelen, zoals de WOZ waarde, de energieindex, gehandicaptenvoorzieningen en ook of het een rijksmonument of gemeentelijk monument betreft.

Als we zien dat de zaken niet goed gaan in de huursector, dan wijzen we onze opdrachtgever, het ministerie van Binnenlandse Zaken, daarop. We zitten niet stil en we blijven in beweging.

Het leukste van mijn baan vind ik dat ik mensen help waar ze recht op hebben. Voor zowel huurders als verhuurders. Op onze website kun je terecht voor informatie over het puntensysteem en wat wel en niet telt als een gebrek.

Voice-over:

Beeldtitel: Wilt u meer weten? Kijk op www.huurcommissie.nl