Het bouwkundig onderzoek

De Huurcommissie is onafhankelijk en onpartijdig. Als de Huurcommissie een zaak in behandeling neemt, is een beschrijving op papier vaak niet genoeg om een goed beeld te krijgen van de situatie in de woning. Dan doet een bouwkundige een onderzoek. De bouwkundige is in dienst van de Huurcommissie. In deze video zie je hoe een onderzoek verloopt.

*Luchtige muziek begint* 

Voiceover: 
Miljoenen mensen in Nederland wonen in een huurwoning of huren een kamer. Stel nou dat huurder en verhuurder het niet eens zijn over de huurprijs, een huurverhoging, de servicekosten, of de oplossing van een gebrek in de woning. Dan kan je naar de Huurcommissie. De Huurcommissie is onafhankelijk en onpartijdig. Als de Huurcommissie de zaak in behandeling neemt, is een beschrijving op papier vaak niet genoeg om een goed beeld te krijgen van de situatie. Dan doet een bouwkundige een onderzoek. De bouwkundige is in dienst van de Huurcommissie. 

*Luchtige muziek* 

Logo Huurcommissie verschijnt in beeld. 

Beeldtekst: Het bouwkundig onderzoek. 

Voiceover: 
De afspraak voor het onderzoek wordt ruim van tevoren gemaakt en duurt meestal tussen de 15 minuten en anderhalf uur. De huurder moet daarbij aanwezig zijn. 

Vivianne de Prouw – Bouwkundige: 
Er zijn verschillende redenen om mij op pad te sturen. Mijn collega's op kantoor beoordelen de zaak, en als ze informatie missen dan sturen ze mij naar de woning en ga ik het onderzoeken. 

Voiceover: 
Als het geschil bijvoorbeeld gaat over de hoogte van de huur, moet de Huurcommissie de maximale huurprijs vaststellen. Dat gebeurt door middel van het wettelijke puntensysteem. De onderzoeker zal het hele huis meten. 

Vivianne de Prouw – Bouwkundige: 
Ik meet de ruimtes in, zoals de woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken. En ik kijk ook naar de apparatuur die in een woning is, het sanitair, maar ook het tegelwerk. 

Voiceover: 
Vaak wordt onderzoek gedaan naar een gebrek in de woning. Denk bijvoorbeeld aan vocht, schimmel of tocht. 

Vivianne de Prouw – Bouwkundige: 
Ik kijk of het gebrek nog aanwezig is en hoe vochtig het bijvoorbeeld nog is. Als het al is hersteld, dan kijk ik of het wel goed is hersteld. 

Voiceover: 
De onderzoeker maakt een rapport van de bevindingen. De huurder en de verhuurder ontvangen het rapport en het wordt gebruikt door de Huurcommissie bij het voorbereiden van de uitspraak.

*Luchtige muziek speelt*

Logo Huurcommissie verschijnt in beeld. 

Beeldtekst: Huurcommissie. Voor huurders en verhuurders. 
www.huurcommissie.nl. 

*Luchtige muziek eindigt*