Wet betaalbare huur voor huurders

Vanaf 1 juli geldt de Wet betaalbare huur. Daarmee gelden nieuwe regels voor een grote groep huurders en verhuurders. Lees hier de meestgestelde vragen én antwoorden voor huurders.

Het woningwaarderingsstelsel is gemoderniseerd. Wat is er veranderd?

Het woningwaarderingsstelsel bepaalt hoeveel punten een huurwoning heeft. In de sectoren sociale huur en middenhuur bepaalt het puntenaantal de maximale huurprijs. Voor woningen in de vrije sector geldt geen maximale huurprijs. 

Het nieuwe stelsel is gemoderniseerd. Daardoor krijgen sommige onderdelen minder of juist meer punten. Zo tellen de WOZ-waarde, de buitenruimte en het energielabel anders mee. Een laag energielabel geeft voor zelfstandige woningen zelfs minpunten, de zogenoemde tochtkorting.  

Er zijn nu 3 huursectoren. In welke sector valt mijn woning?

Dat hangt af van 2 zaken: 

 1. het aantal punten dat de woning heeft volgens het woningwaarderingsstelsel en 
 2. wanneer het huurcontract is afgesloten. Let op: Het gaat dus om de datum van ondertekenen, het maakt niet uit wanneer de huur precies ingaat. 

Sociale huur 

Bij elk huurcontract voor zelfstandige woonruimte

 • tot en met 143 punten. Op 1 juli 2024 betekent dat een maximale aanvangshuurprijs van € 879,66.  

Let op: een kamer, woonwagen of woonwagenstandplaats valt altijd onder de sociale huur. 

Middenhuur 
Bij een huurcontract afgesloten op of na 1 juli 2024 

 • van 144 tot en met 186 punten volgens het woningwaarderingsstelsel. Per 1 juli 2024 hoort daarbij een maximale aanvangshuurprijs van € 879,67 tot en met € 1.157,95. 

Bij huurcontracten afgesloten vóór 1 juli 2024 kan geen sprake zijn van middenhuur.  

Vrije sector 
Bij een huurcontract afgesloten vóór 1 juli 2024 

 • 144 punten of hoger volgens het woningwaarderingsstelsel en een huurprijs hoger dan € 879,66 (prijspeil 1 juli 2024). 

Bij een huurcontract afgesloten op of na 1 juli 2024 

 • 187 punten of hoger volgens het woningwaarderingsstelsel en een huurprijs hoger dan € 1.157,95 (prijspeil 1 juli 2024). 

Het aantal punten van de woning kunt u berekenen met de Huurprijscheck van de Huurcommissie. Vanaf 1 januari 2025 zijn verhuurders verplicht om bij elk nieuw huurcontract een puntentelling van de woning te voegen.  

Mijn woning valt in de sector middenhuur. Wat betekent dat?

Huurders in de sector middenhuur hebben recht op huurprijsbescherming. Net als sociale huurders. Dat betekent: 

 • uw middenhuurwoning heeft een maximale huurprijs. Uw verhuurder mag niet meer huur vragen dan de maximale kale huurprijs volgens het woningwaarderingsstelsel.  
 • u kunt als middenhuurder de Huurcommissie inschakelen. Dus: komt u er niet uit met uw verhuurder? Dan kunt u de Huurcommissie kunt vragen om een bindende uitspraak te doen. Dat kan in geschillen over:   
  • de maximale huurprijs  
  • een huurverhoging  
  • onderhoud en gebreken aan de woning 
  • de afrekening van servicekosten. 

Lees hier hoe en wanneer u de Huurcommissie kunt inschakelen.

Ik val in de sociale- of middenhuur en de huurprijs is te hoog. Wat kan ik doen?

Controleer wat uw huurprijs zou moeten zijn volgens het woningwaarderingsstelsel. Vul hiervoor de Huurprijscheck in. Is uw huurprijs inderdaad te hoog? En woont u al langer dan 6 maanden in de woning? Doe dan eerst een voorstel voor huurverlaging aan uw verhuurder.  
 
Gaat uw verhuurder niet akkoord met een lagere huur? Of woont u korter dan 6 maanden in de woning? Dan kunt u de Huurcommissie inschakelen en vragen om de huurprijs te beoordelen.  
De Huurcommissie bepaalt dan het puntenaantal van uw woning en de maximale huurprijs. Daarover doen we een bindende uitspraak, waar huurder en verhuurder zich aan moeten houden.  Meer hierover 

Ik huur in de vrije sector en mijn huurprijs is te hoog. Wat kan ik doen?

Woont u nog geen 6 maanden in de woning? Of heeft u een tijdelijk contract voor niet meer dan 2 jaar? Dan kunt u de Huurcommissie vragen om de aanvangshuurprijs te toetsen. Meer hierover 

Woont u langer dan 6 maanden in de woning en heeft uw contract geen afgesproken einddatum? Dan kan de Huurcommissie geen bindende uitspraak doen over een huurprijs in de vrije sector, tenzij uw woning volgens het woningwaarderingsstelsel eigenlijk een sociale huurwoning is. Zie ook de volgende vraag.  

Mijn huur is hoger dan € 879,66 maar mijn woning valt eigenlijk in de sociale sector. Wat kan ik doen?

Woont u al langer dan 6 maanden in deze woning? En heeft de woning niet meer dan 143 punten in het Woningwaarderingsstelsel? Dan heeft uw verhuurder 1 jaar de tijd om de huurprijs aan te passen. Doet uw verhuurder dat niet? Dan kunt u vanaf 1 juli 2025 bij de Huurcommissie terecht met een verzoek om huurverlaging. 

Weet u niet in welke sector uw woning valt? Of wilt u weten wat een redelijke huurprijs is voor uw woning? Doe dan de Huurprijscheck

Meer informatie over de Wet betaalbare huur vindt u op de website van de Rijksoverheid.