Wet betaalbare huur voor verhuurders

Vanaf 1 juli geldt de Wet betaalbare huur. Daarmee gelden er nieuwe regels voor een grote groep huurders en verhuurders. Lees hier de meestgestelde vragen én antwoorden voor verhuurders. 

Het woningwaarderingsstelsel is gemoderniseerd. Wat is er veranderd?

Het woningwaarderingsstelsel bepaalt hoeveel punten een huurwoning heeft. In de sectoren sociale huur en middenhuur bepaalt het puntenaantal de maximale huurprijs. Voor woningen in de vrije sector geldt geen maximale huurprijs. 
Het nieuwe stelsel is gemoderniseerd. Daardoor krijgen sommige onderdelen krijgen minder of juist meer punten. Zo tellen de WOZ-waarde, de buitenruimte en het energielabel anders mee. Een laag energielabel geeft bij een zelfstandige woning zelfs minpunten, de zogenaamde tochtkorting.    

Het nieuwe woningwaarderingsstelsel wordt dwingend. Wat betekent dat?

Het wordt verboden om een woonruimte te verhuren met een huurprijs die hoger ligt dan de maximale huurprijs op grond van het woningwaarderingsstelsel, tenzij het gaat om woonruimte in de vrije sector (187 punten of meer).  

Om aan te tonen dat uw huurprijs redelijk is, moet u vanaf 1 januari 2025 bij elk nieuw huurcontract een puntentelling van de woning voegen. U maakt zo’n puntentelling met onze Huurprijscheck. Het resultaat van de Huurprijscheck is eenvoudig te downloaden als pdf. Deze pdf kunt u bij het huurcontract voegen. 

Hoe weet ik of een huurwoning in de middenhuur valt?

Voor een middenhuurwoning gelden 2 voorwaarden: 

  1. het huurcontract is nieuw en afgesloten op of na 1 juli 2024 én 
  2. de woning heeft een kwaliteit van 144 tot en met 186 punten volgens het woningwaarderingsstelsel.  

Wat zijn de nieuwe legeskosten voor procedures bij de Huurcommissie?

De wetgever bepaalt dat het legestarief voor verhuurders stijgt naar € 500. Dat zijn de kosten die u betaalt voor een procedure waarin u in het ongelijk wordt gesteld.  
Als u binnen 3 jaar vaker in het ongelijk wordt gesteld in een eenzelfde procedure, dan geldt een oplopend tarief. De tweede keer betaalt u € 700, de derde keer kost een procedure € 1.400, voor de vierde en elke volgende procedure waarbij u in het ongelijk wordt gesteld gelden legeskosten van € 1.750.  

Tot slot komt er een nieuwe regeling voor de verhuurderbijdrage, die verhuurders betalen aan de Huurcommissie. Zodra de regeling duidelijk is, leest u dat hier.  

Weet u niet in welke sector uw woning valt? Of wilt u weten wat een redelijke huurprijs is voor uw woning? Doe dan de Huurprijscheck

Meer informatie over de Wet betaalbare huur vindt op de website van de Rijksoverheid.