Verlaging van de aanvangshuurprijs vragen
Woont u korter dan een halfjaar in een huurwoning in de vrije sector? En denkt u dat uw huurprijs te hoog is? Dan kunt u de Huurcommissie vragen om de hoogte van uw huur te beoordelen.
In de eerste 6 maanden van uw huurcontract kunnen we beoordelen of de huurprijs redelijk is. We berekenen de maximale kale huur voor uw woning en vergelijken de overeengekomen huurprijs daarmee. De Huurcommissie kan de huurprijs verlagen, maar alleen als de maximale huurprijs voor de woning lager is dan de grens van een sociale huurwoning (143 punten volgens het Woningwaarderingsstelsel).
Als u een tijdelijk huurcontract heeft, afgesloten op of na 1 juli 2024
Vanaf 1 juli 2024 is het in principe niet meer mogelijk om een tijdelijke huurovereenkomst af te sluiten. Maar, voor de volgende doelgroepen geldt een uitzondering:
- Studenten.
- Huurders die vanwege dringende werkzaamheden of renovatie van hun woning tijdelijk elders wonen.
- Urgent woningzoekenden.
- Huurders met wie een tweedekans-contract is gesloten.
- Wezen en nabestaanden.
- Gescheiden ouders.
- Huurders die werken op de Waddeneilanden
- Vergunninghouders die direct uit een COA-opvanglocatie komen en in afwachting zijn van definitieve huisvesting.
Hoort u tot zo’n doelgroep en sloot u (daarom) op of na 1 juli 2024 een tijdelijk contract van maximaal 2 jaar met uw verhuurder? Dan kunt u de Huurcommissie vragen om de afgesproken huurprijs te beoordelen. Dat kan tot uiterlijk 6 maanden na de ingangsdatum van uw huurcontract.
Hoe schakelt u de Huurcommissie in?
Log in op MijnHuurcommissie en vul het formulier Toetsing aanvangshuurprijs in. Daarmee vraagt u de Huurcommissie om te beoordelen of de afgesproken huurprijs niet te hoog is. Stuur het formulier in, binnen 6 maanden nadat het huurcontract van uw vrijesectorhuurwoning is ingegaan.
Heeft u moeite met het invullen van het online formulier? Neem contact met ons op via 088 - 1 600 300 of via het contactformulier.
Wij onderzoeken of de aanvangshuur klopt
Een onderzoeker van de Huurcommissie doet de Huurprijscheck en maakt een puntentelling van uw woning. Daarmee beoordelen we of de afgesproken kale huur niet te hoog is. U hoeft de Huurprijscheck niet zelf in te vullen.
Bent u inmiddels verhuisd? Dan kunt u alsnog de hoogte van de overeengekomen huurprijs laten toetsen. Als dat betekent dat onze onderzoeker de woning niet in kan, zorg dan dat u bij uw formulier plattegronden en/of foto’s van de woning meestuurt.
Als uw woning ernstige gebreken heeft
Waren er op het moment dat uw huurcontract startte ernstige onderhoudgebreken aan de woning? Dan kunnen we huur misschien tijdelijk (verder) verlagen. U hoeft daarvoor de gebreken niet eerst bij uw verhuurder te melden, al is dat vaak wel verstandig. Vermeld de gebreken in elk geval wél op het formulier waarmee u de zaak start.
Wat kunt u verwachten van een uitspraak over de hoogte van de huur?
NB: zolang wij nog geen uitspraak hebben gedaan, moet u de oude huur blijven betalen.
Na het onderzoek doet de Huurcommissie uitspraak. Is de maximale huurprijs van de woning lager dan de grens voor een sociale huurwoning? Dan verlagen wij de huurprijs naar deze maximale huurprijs. Als er ernstige gebreken zijn, wordt de huur (tijdelijk) verder verlaagd. Uw verhuurder moet zich aan die uitspraak houden en de huur verlagen. Is de maximale huurprijs van de woning hoger dan de grens voor een sociale huurwoning? Dan beslist de Huurcommissie dat de huurprijs redelijk is. De verhuurder hoeft de huurprijs dan niet aan te passen.
Zelf geld terugvragen bij huurverlaging
Betekent onze uitspraak dat u te veel huur heeft betaald? Vraag dan zelf uw geld terug aan uw verhuurder. Wil uw verhuurder het bedrag niet terugbetalen? Neem dan contact op met het Juridisch Loket. De Huurcommissie kan u hier niet bij helpen.
Let op: Als de huur lager moet zijn dan de socialehuurgrens, kunt u misschien huurtoeslag krijgen. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.