Energielabel of energie-index toetsen

Klopt het energielabel of de energie-index van mijn huurwoning?

De meeste huurwoningen hebben een geldig energielabel of energie-index. Zo’n label of index laat zien hoe energiezuinig een woning is en dat heeft invloed op de maximale huurprijs van een woning. Denkt u dat het energielabel of de energie-index van uw woning niet klopt en dat uw huurprijs te hoog is? Dan kunt u de Huurcommissie vragen om dit te toetsen.

Energielabels hebben een letter, van G (minst energiezuinig) t/m A++++ (meest energiezuinig). De energie-index is een getal waarbij geldt: hoe lager het index-getal hoe energiezuiniger de woning is.

Als in een procedure blijkt dat het energielabel of de energie-index niet klopt en dat uw huurprijs daardoor te hoog is, dan verlaagt de Huurcommissie de huurprijs naar het bedrag dat past bij de juiste energielabel of energie-index. 

Energielabel downloaden

Heeft u geen energielabel van de woning? Of bent u het kwijt? Dan kunt u het downloaden via Mijnoverheid.
. Ga naar Mijnoverheid en log in met uw DigiD.  
. klik op ‘Wonen’ en kies daarna 'Energielabel'.
. download het energielabel van uw woning. 

Genoeg bewijs nodig voor ‘gerede twijfel’

De Huurcommissie toetst het energielabel of de energie-index in twee procedures: Toetsing aanvangshuurprijs en Huurverlaging op grond van punten

Als u een procedure start, dan vragen wij u te onderbouwen dat er ’gerede twijfel’ is over het energielabel of de energie-index. ‘Gerede twijfel' betekent dat er genoeg bewijs is dat het energielabel of de energie-index mogelijk niet klopt. 

Wat geldt als bewijs voor ‘gerede twijfel’?

Meestal gaat het om fout in de kenmerken die zijn gebruikt om het energielabel of de energie-index van de woning te bepalen. U vindt de gebruikte kenmerken op het energielabel van uw woning. 
Zo’n fout kenmerk is bijvoorbeeld: het verkeerde soort glas, zoals enkel in plaats van dubbel glas. Of er staat een verkeerd type woning op het label, bijvoorbeeld een hoekwoning in plaats van een tussenwoning. Of de muren zijn slecht geïsoleerd, terwijl het energielabel aangeeft dat het huis juist goed geïsoleerd is.

Zo geeft u uw bewijs voor ‘gerede twijfel’ aan ons door:

  • stuur het energielabel mee als bijlage bij het formulier;
  • geef in het toelichtingenveld aan welke kenmerken op het label volgens u niet juist zijn en waarom ze niet juist zijn. 
  • stuur eventueel foto’s mee als bewijs. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van isolatiemateriaal, kozijnen of de sticker op een raam waaruit blijkt of het enkel of dubbel glas is.  

Het is belangrijk dat u foto’s en andere bewijsstukken zelf meestuurt als bijlage bij het formulier. U kunt in uw zaak niet verwijzen naar een bewijsstuk die een ander persoon in zijn of haar zaak bij de Huurcommissie heeft ingediend. 

Onafhankelijke specialist bij voldoende bewijs 

Wij kijken eerst naar uw bewijs dat het energielabel of de energie-index mogelijk niet klopt. Is het voldoende? Dan vragen wij aan een expert om een onderzoek in uw woning te doen. De expert beoordeelt het energielabel of de energie-index van uw woning en maakt de puntentelling van uw huurwoning. 

Hoe schakelt u de Huurcommissie in? 

Log in op MijnHuurcommissie en kies het formulier dat past bij uw situatie: 

  • Toetsing aanvangshuurprijs: deze procedure kunt u starten tot 6 maanden na de start van het huurcontract. Of, bij een tijdelijk contract, tot 6 maanden na het einde van het huurcontract.
  • Huurverlaging op grond van punten: deze kunt u starten als u in een sociale huurwoning woont. Het maakt niet uit hoe lang u al in de sociale huurwoning woont.

Vul het juiste formulier in. In het toelichtingenveld moet u aangeven én onderbouwen dat er gerede twijfel is dat het energielabel of de energie-index klopt. Stuur het energielabel van uw woning en alle bewijsstukken mee als bijlage bij het formulier. 

Heeft u moeite met het invullen van het online formulier? Neem contact met ons op via 088 – 1 600 300 of via het contactformulier.

Wat kunt u verwachten van een uitspraak over het energielabel? 

Na afloop van ons onderzoek ontvangen u en uw verhuurder een uitspraak. Uw verhuurder moet zich houden aan deze uitspraak. Staat in onze uitspraak dat het energielabel of de energie-index niet klopt, en is de huur daardoor te hoog? Dan moet uw verhuurder de huur verlagen.