Huurverhoging na tijdelijke huurkorting beoordelen

Ik ben het niet eens met de huurverhoging na een tijdelijke huurkorting 

Heeft u tijdelijk een lagere huur betaald voor uw sociale huurwoning? En wil uw verhuurder de huur verhogen naar de originele huurprijs? Hier leest u wat u kunt doen als u het daar niet mee eens bent. 

Uw verhuurder kan u een tijdelijke huurkorting geven in 2 situaties: 

  1. U heeft om een lagere huur gevraagd, bijvoorbeeld omdat uw inkomen was gedaald. Uw huur is toen verlaagd of niet verhoogd. 
  2. U heeft met uw verhuurder afgesproken dat u mocht wennen aan de huurprijs van een nieuwe woning. Bijvoorbeeld omdat u starter was op de woningmarkt, of doorstroomde naar een duurdere huurwoning. 

Na de afgesproken periode mag uw verhuurder de huur weer verhogen tot de huurprijs die gold vóór de huurkorting, eventueel met de wettelijk toegestane huurverhoging erbij. Heeft u hiertegen geen bezwaar gemaakt bij uw verhuurder, maar u weigert de huurverhoging te betalen? Dan moet uw verhuurder binnen 3 maanden na de voorgestelde ingangsdatum van de huurverhoging een aangetekende brief sturen. Dit is de herinneringsbrief. Bent u het daarna nog steeds niet eens met de huurverhoging? Dan kunt u de Huurcommissie inschakelen. 

Hoe schakelt u de Huurcommissie in? 

Log in op MijnHuurcommissie en vul het formulier Bezwaar tegen jaarlijkse huurverhoging na rappel in. Daarmee vraagt u de Huurcommissie de huurverhoging te beoordelen. U kunt dit formulier pas insturen nadat u een aangetekende herinneringsbrief van uw verhuurder heeft ontvangen. Vul het formulier in binnen 4 maanden na het tijdstip waarop de huurverhoging volgens het voorstel had moeten ingaan.

Bijvoorbeeld: Uw verhuurder wil de huur verhogen per 1 juli 2024. Hij stuurt u de aangetekende herinneringsbrief uiterlijk op 30 september. Stuur het online formulier uiterlijk 31 oktober 2023 aan de Huurcommissie op.

Heeft u moeite met het invullen van het online formulier? Neem contact met ons op via 088 - 1 600 300 of via het contactformulier.

Wat kunt u verwachten van een uitspraak over de huurverhoging na tijdelijke huurkorting? 

Nadat wij de huurverhoging hebben beoordeeld, ontvangen u en uw verhuurder een uitspraak. Daarin staat of de huurverhoging na tijdelijke huurkorting redelijk is of niet. U en uw verhuurder moeten zich houden aan deze uitspraak. 

  • Blijkt dat de huurverhoging redelijk is? Dan gaat de hogere huurprijs in vanaf de ingangsdatum van de huurverhoging (met terugwerkende kracht). Ook moet u de kosten van de procedure van € 25 alsnog betalen. 
  • Is de huurverhoging niet redelijk? Dan gaat de huurverhoging niet door of wij stellen de juiste huurprijs vast. In het laatste geval staat in onze uitspraak met hoeveel procent of met welk bedrag uw verhuurder de huur mag verhogen en op welke datum de huurverhoging ingaat. 

Zelf geld terugvragen aan verhuurder 

Betekent onze uitspraak dat u te veel huur heeft betaald? Vraag dan zelf uw geld terug aan uw verhuurder. Wil uw verhuurder het bedrag niet terugbetalen? Neem dan contact op met het Juridisch Loket. De Huurcommissie kan u hier niet bij helpen.