'De scheur in de gevel is de laatste jaren alleen maar groter geworden'

Interviews

In de vensterbank van de seniorenwoning van Ton Pauw en zijn vrouw staan vier grote bloembakken. Niet voor de sier of gezelligheid, maar om het regenwater op te vangen dat via de ramen naar binnen lekt. “Het wordt alleen maar erger en de woningbouwvereniging doet er niets aan.” Oorzaak van de lekkage is, volgens Pauw die ooit zelf in de bouw werkte, een gevelrenovatie nu ruim zeven jaar geleden. “Toen hebben ze met een hogedrukspuit de voegen afgespoten en daarbij waarschijnlijk schade gemaakt.”

Pauw is de enige bewoner in het appartementencomplex met 48 seniorenwoningen in Purmerend die flink last van de lekkage heeft. Hij heeft vaak contact gezocht met de woningbouwvereniging om het op te lossen. En er zijn ook een aantal keer werkzaamheden uitgevoerd. “Meer dan een steiger tegen de gevel zetten was het volgens mij niet,” aldus Pauw. “De scheur die duidelijk te zien is in de gevel, is de laatste jaren alleen maar groter geworden.”

Blij met de uitkomst

Iemand tipte hem om contact op te nemen met de Huurcommissie. Hij belde het informatienummer, want met computers is hij naar eigen zeggen niet zo handig, en vulde de formulieren in die hij via de post ontving. De uitspraak: Pauw werd in het gelijk gesteld. De woningbouwvereniging moest met terugwerkende kracht 40 procent van de huur terugbetalen en de lekkage oplossen. Pauw: “Ik was blij met de uitkomst. Alleen had ik graag achteraf nog hulp gehad, want ik kreeg de eerste maanden na de uitspraak de 40 procent huur niet teruggestort en ook de lekkage werd niet verholpen.” 

Bloembakken van de vensterbank

Uiteindelijk heeft de woningbouwvereniging na veel telefoontjes de huur toch terugbetaald en staat er alweer een paar weken een steiger voor zijn huis. Maar de lekkage is nog niet opgelost. “Ik wil die bloembakken zo snel mogelijk van de vensterbank, dus nu heb ik een advocaat ingeschakeld die mij verder helpt. Al was ik liever nog even begeleid door mijn contactpersoon bij de Huurcommissie. Wat mij betreft mag de nazorg langer duren.”