‘Vooral in de oudere wijken worstelen we met schimmelproblemen"
Interviews
Verduurzaming is topprioriteit bij woningcorporatie Lefier. Onderdeel hiervan is streven naar energielabel A voor alle 30.000 woningen in 2030. En bij de verduurzaming hoort ook de aanpak van schimmelwoningen. “We hebben een redelijk oude woningvoorraad die we nu per wijk verduurzamen.”

“Voor het verduurzamen van de woningen vragen we geen hogere huur”, vertelt Miranda ten Cate, gebiedsmanager Groningen bij Lefier. “Dit valt voor ons onder onderhoud. Voor de zonnepanelen die we onze huurders aanbieden, moet wel een vergoeding worden betaald.”
Vooroorlogs tot nieuwbouw
Woningcorporatie Lefier verhuurt rond de 30.000 woonruimtes in Groningen en Drenthe met een groot aanbod aan betaalbare, sociale huurwoningen en studentenkamers. De woningvoorraad varieert van vooroorlogse woningen tot nieuwbouw uit 2024. Ten Cate: “Over het algemeen hebben we een redelijk oude woningvoorraad. Die zijn we nu per wijk aan het verduurzamen. De woningen met de laagste energielabels zijn als eerste aan de beurt. Buiten dat het prettiger wonen is in een verduurzaamd huis, helpt het ook om de energiekosten te verlagen en wonen zo betaalbaar te houden.”
Vaste route bij gebreken
Ten Cate ziet de laatste jaren een duidelijke verschuiving van de prioriteit van de stad Groningen naar duurzaamheid. Waar het ook veel over gaat: schimmelwoningen. “Daar worstelen we al tijden mee, vooral in de oudere wijken.” Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) pleit voor schimmelteams bij woningcorporaties die meteen reageren op een melding en de problemen aanpakken zonder te verzanden in bureaucratische procedures. “Daar zijn wij al bewust mee bezig”, laat Ten Cate weten. “Bij een melding heeft Lefier een vaste route. Er komt eerst een vakman langs voor een technische check in huis en indien nodig om gelijk actie te ondernemen. Als de oorzaak met bewonersgedrag samenhangt, zoals niet luchten en weinig stoken, gaan we in gesprek en geven we tips. Wanneer de klachten blijven en er is geen technische grondslag, kunnen bewoners naar de Huurcommissie.”
Op de fiets
De gang naar de Huurcommissie kwam vanuit de huurders van Lefier het afgelopen jaar in Groningen rond de 20 keer voor, met name huurverhogingszaken en een zaak over schimmel. Lefier heeft goede ervaringen met de procedures bij de Huurcommissie en prijst de digitalisering van de laatste jaren. Ten Cate: “De online zittingen zijn een uitkomst, vroeger moesten we op de fiets springen om naar een zitting in de stad te gaan. Alleen de doorlooptijd van de zaken zou wat ons betreft sneller kunnen.”
Schimmel, muizen en vocht
Dat het ook anders kan lopen dan via de vaste klachtenroute bleek in de Groningse Indische buurt. Klachten van huurders van Lefier over schimmel, muizen en vocht in de woningen en een protestactie georganiseerd door de SP haalden de landelijke media. Ten Cate: “Het is een verouderde wijk waar we al bezig waren met verduurzaming en vernieuwing. We hebben destijds alle bewoners bezocht die klachten hadden en een onafhankelijke deskundige ingeschakeld. De conclusie was dat de problematiek meeviel, alleen bij een paar huizen was de schimmel extreem. Hier bleek het te gaan om een combinatie van lekkages en bewonersgedrag. Ook hebben we op advies bij diverse woningen de ondervloeren geïsoleerd.”
Woonwijswoning
Als reactie op de media-aandacht heeft Lefier een woonwijswoning in de wijk ingericht. Een modelwoning waar alle maatregelen die huurders zelf kunnen nemen beeldend worden uitgelegd. Tips die specifiek gericht zijn op het voorkomen van schimmel en ongedierte; de grootste problematiek in de verouderde woningen. De woning kan door iedereen worden bezocht. In de praktijk gebeurt dat ook. Ten Cate: “We merken dat mensen het onprettig vinden als we langskomen om te vertellen wat ze niet goed doen. Dan is dit een goed alternatief. Er komen ondertussen hele groepen langs, niet alleen uit de wijk, maar ook mensen die een inburgertraject volgen. Zo leren ze allemaal hoe je een woning klimaatgezond houdt.”
Meer interviews
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.